MuRiD Ku

18 Jun 2008

waa... lama tertinggal nak menulis....

salam... skrg aku duk wat ROS alias prapraktikum di Sekolah Kebangsaan Labok... ala sekolah aku mase kecik2 dulo huhu.....

best gak rrr wat ros kat sini coz dapat bilik akunseling yg besar n bertimbun maklumat kat situ hehe... sonang kerje eden....

tp ape2 pun yg paling best dpt wireless.... pagi2 sampai apa lg... bukak friendster dulu la.... haha.... best wa cakap lu.....

cikgu2 aku yg dulu2 pun ada yg masih kekal mengajar kat situ... yg best nyer diorang still kenal aku yg suam2 kuku masa kecik2 dulu nie..... maybe sbb aku asyik ponteng skull kot....

k lah... aku nak sambut hias bilik bahasa inggeris nie coz nie la tugas kami seramai tujuh org kat sini.... minggu depan jaga exam..... pastu aku ngan zaini kena wat kursus motivasi sikit.....

ape kes byk kerje????

18 Mei 2008

Latihan Debat..... Skrip Pengisahan Kenegaraan???

skunk aku pening jugak dgn nak buat skrip pengisahan kenegaraan nie.... dah lah pertandingan dah dekat.... aduhhh..... hajat hati nak menang la, lagipun dah sampai ke final pun..... hmm, penganti stanley adalah Gunalan.... nasib baik bagus n pandai bersyair.... nampak unik la sikit persembahan kami nanti hehe....

hmm... kali nie aku akan tampilkan lebih banyak prosa tradisional dalam pengisahan team Bitara nie.... aku kan dah masuk team hehe.... yakin jer la....

Guna - bersyair, bersajak, bermonolog, bercerita, berpantun dan bergurindam

Afiti - bercerita, bergurindam dan berpantun

Aku - bercerita, bergurindam, bersajak, berpantun dan teromba (ahakzzz aku suka sekali yg ini)

hmm.... aku juga nak selitkan nyanyian sedikit dan juga tarian hehe.... saje nak tjk yg aku nie dapat menari dgn baik kat hakim (propa jer hehe)

harap2nya dapat jadi johan n wakil negeri selangor nanti.....

11 Mei 2008

Buat yg Mengerti... Erti Persahabatan Ini

Hembusan bayu lembut bertiup
Deru ombak yang memukul pantai
Sayu hati bila terkenangkan
Memori indah bersama
Dengarkanlah lagu kuciptakan
Tanda ingatan tulus buatmu
Moga abadi di sanubari
Bersemi buat selamanya

Segala yang manis pasti ada pahitnya
Begitulah jua hidup bersama
Segala yang indah jadikan hiasan
Segala yang buruk jadikan sempadan

Masih segar di ingatan ku sentiasa
Kenangan menggamit rasa
Tempuhi onak dan duri
Itulah yang diharungi
Janji yang telah kita bina
Tetap kekal abadi

Seandainya dugaan datang menerpa
Hingga dirimu terluka
Usah ditangis hibanya
Kerna aku bersamamu
Mengubat hati yang duka
Demi janji kita

Marilah suburkan kembali
Hubungan dengan kejujuran
Leraikan segala impian
Buktikan dengan keikhlasan
Moga persahabatan ini
Mengajar erti kehidupan
Dalam rahmat Tuhan yang Esa
Bahagia selamanya...

10 Mei 2008

Penat tp berbaloi.... ke peringkat akhir Pengisahan Kenegaraan 2008



hmm... semalam abg Faiezi, Stanley ngan Afiti bertungkus lumus berlatih utk separuh akhir Pengisahan Kenegaraan bagi menempatkan diri ke peringkat akhir..... sampai pukul 2 pagi.... pastu bangun awal2 pg sbb pukul 7 bertolak ke Shah Alam dgn Ketua Jabatan Penerangan Ulu Selangor.... Pastu bertanding la utk merebut tempat ke peringkat akhir.....

Penceritaan dah ok tp tak lancar sgt... yer la berlatih dua jam saje sbb baru habis exam.... punyer la ting tong.... pastu bahan media pulak tak berfungsi dgn bak... tp buat derkkk jer n teruskan persembahan... bagus diorang nie... eh kitorang nie.... hehe....

seterusnya dpt jugak kami ke peringkat akhir... "magic" kan..... hmmm, n 24 mei nie akan berlangsung peringkat akhir kat UKM..... kami akan buat kejutan n lebih "magic" lg...... tunggu la, kami akan menang n wakili Selangor ke Peringkat Kebangsaan nanti.... wah, yakin jer....

dalam perancangan Stanley akan bawa watak adik yg lurus n baik.... fiti pulak jd nenek yg pernah hidup zaman penjajah... abg Faeizi pulak aku kena ganti sbb dia kena g UUM utk debat perpaduan.... jd perancangan aku ke debat perpaduan terpaksa di batalkan..... aku akan bawa watak abg yg gedik2 hehe... apa uoll fikir... ok tak???

hmm... tak sabar rasanya nak beraksi di pentas final... lawan ngan peserta lain yg kebykkannya dah dewasa tua sikit hehe... tp bagus rrr diorang... takut n kecut.... Apa pun keputusannya tunggu!!!!

07 Mei 2008

Kenangan Terindah Semester 4.... aku jd pelik tp benar ahakzzz

hmm, spjg sem 4 ni byk betul kenangan manis yg aku lalui huhu.... yg plg ptg sblm aku keluar dr koleh harun aminurrashid n tinggal kat luar kampus aku all out menyertai pertandingan2 yg di anjurkan.... n paling aku tak lupa kengkawan aku pun join sama, best sgt.... ada beberapa calon kenangan manis yg nak aku paparkan sebagai perkara pelik tp benar pasal aku haha

1. pertama kali masuk ke kelas dgn penampilan baru (semua terkejut n kagum huhahuha... cam bagus jer)

2. program karnival hari terbuka khar (khat)

3. uji bakat utk jd model universiti (poyo jer)

n byk lg lah..... dan yg terpilih adalah aktiviti khat utk di ceritaka huhu

pertamanya masa karnival hari terbuka khar (khat) hari tue..... pada hari kedua khat ada pertandingan fesyen malaysia... aku masuk dgn baju pinjam dari shahrul n designernye abg faiezi.... letak pua kumbu kat leher huhu.... ala2 pengantin ops putera raja la..... dpt no 3 haha.... dpt catwalk kat red carpet.... itu yg penting

Imag0038

pastu hari ketiga pulak sebelah pg ada hair do competition..... aku jd stylist rambut iman.... best sgt walaupun rambut sdr tak pernah berubah huhu.... masa tue semua kengkawan turun jd peserta... abg inra, abg faizie, abg datu, abg shahrul, abg ashiq, mus, dan azmie.... org2 hair asia school yg judge.... vouge giler dpt catwalk sambil tjk rambut.... last2 aku kalah gak.... mus ngan azmie sbg stylist dpt no 3 n abg ashiq jd johan...... pepepun best giler

1_717802447l











ptgnye pulak ade student fashionistas menyaksikan pertarungan hebat antara designer2 pakaian dan juga model2 untuk catwalk di carpet merah.... org yg sama jugak masuk masa hair do competition.... cuma tambah lagi budak2 pompuan n lain2 peserta.... best giler, bila dapat catwalk huhu... tambahan pulak masa aku kat carpet merah tue lagu rihanna umbrella di mainkan, wah mendadak semangat... azmie selaku designer aku pun ape kurangnyer.... meletup jer.... last2 yakin jer akan menang tp kalah huhu sedey.... tp gembira gak coz abg faizie menang no 1 ngan mus sbg model, abg ashiq no 2 n abg inra ngan abg shahrul sbg model no 3.... maka jawapannye kami2 jer yg merangkul hadiah2 sepanjang khat tue huhu..... meletup sgt hadiahnya... nak tau ape, itu rahsia hehehe

Cimg0080















3 model n designer masing2 yg meletup.....

Dscn7716_1











abg ashiq ngan designer dier.... model contoh g kuliah

Dscn7719












abg faizie n modelnye yg meletup mus...... nie baju kuliah ke g outstation kat oversea

Dscn7721












azmie ngan modelnye saiful.... meletup ke kuliah ngan ala2 kebaya

Dscn7722













aku ngan designer azmie.... ala2 gothic la, last2 kalah... ade ke nak g kuliah camnie, pengsan lecture

Dscn7723












abg shahrul ngan abg inra.... sama2 vouge.... cayalah

hmm dan yg lain2 tue jugak vouge n hebat sgt2 tp sowry tak letak kat sini k..... pepe pun inilah kenangan plg manis semster ini aku rasa.... impian korang semua utk catwalk secara halal termakbul haha

syabas kpd semua..... n itulah kenangan yg paling pelik pernah aku lakukan dan lalui.....

Selamat Tinggal Kenangan Semester 4


Hari yg aku takde "mood"

hmm.... entah la hari ini mmg aku bnr2 takde mood.... sejak dari malam lg.... entah knp n apa sbbnya aku sdr pun tak dpt kenal pasti..... sampai la pg tadi pergi cuci rumah yg aku nak duduk sem depan kat Tmn Malim aku mmg takde mood... bercakap pun kdg2 saje..... sampai la malam nie.... hai, entah la.....

aku nak balik rumah sebenarnya, rindu sesgt dgn family terutama mak ngan adik aku.... mesti byk cerita aku nak borak2 ngan adik aku..... pastu memekak ngan die ahakzzz.... rindunye..... dengan mulut pedas adik aku tue..... hehehe.....

dah la tadi aku dpt tau dpt jadi Jawatankuasa Mahasiswa Kolej utk unit luar kampus.... aduhh... ada kursus 28 hingga 1 jun nie.... lambat lg la aku dpt balik.... apa nak buat nie... seddih, tak tahan.... tertekan.... mcm2 aku rasakan sbb dah hampir 6 bulan tak balik.....

aku macam nak menangis sgh2 saje.... tp hati aku memang tgh menangis kerinduan.... aku tak tahan.... aduhhhhh.

hmm.... aku rindu rumah.....

aku sgt2 merindui kampung sekarang nie.... aku nak balik....sgt2 nak balik sbb telah hampir enam bulan tak balik nie... sedih yg amat.... tp apakan daya.... sabtu nie aku ada pertandingan pengisahan kenegaraan, nasib baik skripnya dah berjaya di siapkan dalam sehari selepas paper last..... tp aku merindui rumah.....

lepas pengisahan kenegaraan, aku tak bleh balik lg..... walau aku merindui rumah..... aku kena ikut latihan ngan budak2 debat utk debat perpaduan nanti... latihan mula 15 mei.... pastu g uum 20 hingga 24 mei.... pastu balik tg malim... ahhhh aku merindui rumah... tapiiiii

macam mana nie, keputusan senarai Jawatankuasa Mahasiswa Kolej utk Unit Kediaman Luar Kampus tak keluar lg.... bila la, aku bukan apa cuma nak tau dapat atau tidak pegang jawatan tue.... kalau dpt maknanya aku terpaksa menunggu lagi sampai 6 jun sbb bermula 29 mei ada kursus.... wah, teruknyeee aku akan merindui rumah nanti.... tp sampai skrg takde apa2 maklumat pun... maybe tak dapat kot.... hmm, nampaknya 26 mei boleh la aku berangkat balik kelantan, rumah n family yg sentiasa menunggu aku pulang.... aku merindui rumah.....

06 Mei 2008

Skrip utk Pengisahan Kenegaraan....

Pendidikan umum dari kisah perjuangan menuntut kemerdekaan


Bermula dengan bunyi dentuman bom dan di ikuti tembakan-tembakan menandakan peperangan pun bermula. Video penderitaan zaman penjajahan di tayangkan.........

Monolog : (Afiti)
Kalam kisah pun menarikan cerita, lembaran sejarah lalu terbuka.... merentap kembali hati-hati yang luka dek kerana penjajahan silam. Tersingkap tirai penderitaan berantai Tanah Malaya sebermula tahun 1786 tatkala Sir Francis Light tiba dari Britain dan memperoleh Pulau Pinang daripada Sultan Kedah. Memutar lagi filem kenangan tahun 1819 saat Sir Thomas Stamford Raffles membuka pelabuhan perdagangan bebas untuk Britain di Singapura.

Tanah Melayu di jajah seakan-akan tidak bertuan lagaknya, rentetan tahun 1824 Perjanjian Inggeris-Belanda ditandatangani. Maka, Belanda secara rasmi menyerahkan Melaka kepada Inggeris. Pedihnya terasa bila Singapura, Melaka dan Pulau Pinang disatukan di bawah pentadbiran Inggeris dengan panggilan Negeri-negeri Selat pada tahun 1826. Kita semakin hilang ketuanan tatkala tahun 1841 James Brooke pula menjadi Raja Putih atau Raja Sarawak. 1896 menyaksikan lagi kerakusan British menubuhkan Negeri-negeri Melayu Bersekutu terdiri daripada Perak, Negeri Sembilan, Selangor dan Pahang. Satu demi satu negeri Tanah Melayu berada bawah penguasaan Inggeris.

Sehingalah titik noktah terakhir kita bagai di hentak keras pabila dasar pecah perintah merampas hak dan keistimewaan rakyat Tanah Melayu. Sempadan tahun 1915 hingga 1941 kita mula bangkit dengan bibit-bibit semangat nasionalisme dan cuba berjuang menuntut keadilan dan ketuanan.

Arghhhhhhh....... kita kentandusan lagi tanggal 1941-1945, tika Perang Dunia Kedua merebak ke Tanah Melayu dengan ketibaan dan pendudukan Jepun yang penuh ketakutan, kesengsaraan dan tragedi.. Kala itu kita seumpama memijak bumi yang berlantaikan tulang belulang, berlangsirkan darah dan langit yang kita junjung kelam. Segelap harapan dan impian semua......... Kelabu..... sekabut cita-cita perjuangan bangsa....

Muzik berkumandang mengiringi syair yang di lagukan....

Syair (Afiti)

Sangka ku tenang bumi malaya
Pabila Jepun mengangkat bendera
1945, British bertakhta
Rakyat terpukul lantas bersuara

1946 rencana pun bermula
Malayan Union, British mewarta
Rakyat membantah mula bersuara
Pejuangan UMNO pemula segala

Sangkakan tenang air di muara
Perjanjian Persekutuan lalu di tanda
1948 darurat menjelma
Rakyat tersiksa 12 tahun lamanya
.......Muzik terhenti tiba-tiba dan berkumandang


Pidato : (Faeizi)

Selepas Jepun menyerah kalah dan mengundurkan tenteranya dari bumi Tanah Melayu, Inggeris kembali berkuasa. Namun. Penjajahan Inggeris tidak diterima rakyat kerana mereka dihantui oleh corak pemerintahan Jepun yang zalim dan kejam.
Inggeris mengatur rancangan untuk menubuhkan Malayan Union di Tanah Melayu. Sir Edward Gent telah dihantar untuk menerajui Malayan Union yang pertama. Beliau telah mengangkat sumpah untuk jawatan tersebut di Kuala Lumpur. Malayan Union bukan sahaja ditentang oleh rakyat Tanah Melayu malah Raja-raja Melayu turut menentang. Mereka memulakan penentangan ini dengan berkabung selama seminggu.
Pada 1946, Dato' Onn Jaafar telah menubuhkan 1 kongres bagi semua kumpulan dalam pertubuhan politik Melayu di Tanah Melayu. Kongres ini telah diadakan di Kuala Lumpur pada Mac 1946. Dalam kongres tersebut, satu kata sepakat telah dicapai bagi membentuk parti politik sebagai wakil seluruh orang-orang Melayu di Semenanjung Tanah Melayu. Hasilnya Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu atau United Malays National Organisation (UMNO) telah ditubuhkan dan dipimpin oleh Dato' Onn Jaafar. UMNO bertujuan untuk menentang rancangan Malayan Union yang direncanakan oleh Inggeris. Pelaksanaan Malayan Union akan menghapuskan segala tradisi (sistem politik, pentadbiran dan adat resam) serta sistem kerajaan semua negeri di Semenanjung Tanah Melayu.
Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj telah menggantikan tampuk pimpinan UMNO pada 1951. Pada Januari 1956, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj telah mengetuai 1 rombongan yang mengandungi 4 orang wakil dari Parti Perikatan dan 4 orang lagi wakil dari Majlis Raja-Raja ke London untuk membincangkan tentang kemerdekaan Tanah Melayu.

Sajak : (Faeizi)

Kita langir keris pusaka
Dari cita semangat waja
Biar membara dupa bangsa
Dengan tangkas pencak
Sang wira di medan laga
Keramat loknya ditempa pandai besi
Ditinta kursani digenggaman pejuang sejati
Hei, tangkas langkahmu di tengah gelanggang
Bagai kijang bermukin di hutan
Kemas pencakmu berhadapan lawan
Bagai sang harimau siaga menerkam
Hei, jati diri kau pasakkan
Musuh kau tumbangkan
Rantai penjajah kau leburkan
Tegak sendi maruah bangsa
Pencak budi memaknakan merdeka.


Menuju Kemerdekaan (Stanley)

Rakyat Malaysia amat istimewa jika dibandingkan dengan rakyat negara-negara lain; kerana perjuangan mereka ke arah kemerdekaan telah berjaya dilakukan tanpa pertumpahan darah, kemusnahan harta benda atau melibatkan sebarang revolusi mahupun pemberontakan bersenjata. Kemerdekaan Tanah Melayu telah dicapai kerana wujudnya suatu faktor yang tiada pada negara-negara lain di dunia ini - kebersatuan yang kukuh di antara pelbagai kelompok etnik yang menganuti pelbagai budaya, kepercayaan dan agama.Kebersatuan, kesepakatan dan keharmonian yang wujud ini telah menjadi benteng kekuatan dan asas bagi Parti Perikatan untuk meneruskan perbincangan dengan kerajaan British bagi mendapatkan kemerdekaan.

Kerjasama yang kukuh di antara kaum telah menjadi asas perjuangan kemerdekaan kerana masyarakat dunia, malah rakyat Tanah Melayu sendiri pada waktu itu tidak yakin negara ini boleh kekal aman dengan struktur masyarakat yang sebegini majmuk.Andaian ini dibuat memandangkan pergolakan dunia ketika itu yang gagal menyelesaikan permasalahan etnik negara masing-masing. Rata-rata para pemerhati berpendapat bahawa jika dunia tidak dapat menangani masalah ini, mustahil Tanah Melayu dapat melakukannya.



Menempuh Ranjau (Faeizi)

Semangat nasionalis sememangnya telah wujud di Tanah Melayu sejak abad kesembilan belas, dan menjelang abad kedua puluh lebih ramai pejuang-pejuang kemerdekaan muncul di seluruh tanah air. Semangat kebangsaan ini sedikit demi sedikit menular ke segenap pelosok Tanah Melayu.

Setahun selepas Jepun menyerah kalah pada akhir Perang Dunia Kedua, lahirlah Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu atau United Malays National Organisation (UMNO), yang dipimpin oleh Dato' Onn bin Jaafar.

Penubuhan UMNO adalah hasil perpaduan bangsa Melayu - rakyat bersama raja - kerana menentang rancangan Malayan Union yang direncanakan oleh kerajaan British. Pelaksanaan Malayan Union akan menghapuskan segala tradisi (sistem politik, pentadbiran dan adat resam) serta sistem kerajaan semua negeri di Semenanjung Tanah Melayu.Pada 1951, tampuk pimpinan UMNO diambil alih oleh Tunku Abdul Rahman Putra. Perlu juga disebut bahawa perjuangan menuntut kemerdekaan Tanah Melayu bukanlah perjuangan orang-orang Melayu semata-mata. Tanah Melayu ketika itu sudah menjadi kediaman pelbagai kelompok masyarakat yang berbilang kaum dan agama. Walaupun orang-orang Melayu menguasai kepimpinan politik, pemimpin-pemimpin Melayu ini sedar akan struktur masyarakat Tanah Melayu yang ibarat aur dengan tebing. Mereka sedar, perjuangan kemerdekaan tanpa penyertaan kaum-kaum lain tidak akan berhasil. Mereka dapat melihat bahawa dalam jangka panjang, Tanah Melayu mesti ditadbir oleh warga sendiri, di bawah satu payung politik yang teguh dan kukuh.Jelaslah bahawa perjuangan kemerdekaan Tanah Melayu merupakan perjuangan semua rakyat Tanah Melayu yang berbilang kaum.


Sajak : (Afiti)

Keranamu Malaysia,
Tegakkan nusa gagahkan bangsa,
Kita susun seribu langkah,
menuju ke hadapan
Bersama mensesah pekat malam,
menerjah gelombangBerlari mengejar cahaya,
menepati janji di hujung jalan
Walau berdepan sejuta rintangan
Sekali pun jatuh di medan perjuangan
Namun tetap meredah,
mencapai wawasan
Alangkah damainya negeri ku ini
Dilimpahi rahmat,
kemakmuran dikurniai
Bangsa bersatu berjiwa waja
Semangat patriotik kian membara
Dunia sudah membuka mata
Penghormatan kini menjadi nyata
Tiada lagi penindasan
Tiada lagi penghinaan
Kemerdekaan terus terpelihara
Damainya negeriku... Malaysia
DR. Mahathir

Merisik Khabar (Faeizi)

Pada Januari 1956, Tunku Abdul Rahman mengetuai satu rombongan mengandungi empat wakil dari Parti Perikatan dan empat wakil dari Majlis Raja-Raja bertolak ke London, untuk membincangkan tentang kemerdekaan Tanah Melayu. Selepas tiga minggu mengadakan rundingan, pada 8 Februari Tunku menandatangani Perjanjian Kemerdekaan London. Kerajaan British bersetuju memberi kemerdekaan kepada Tanah Melayu pada 31 Ogos tahun berikutnya.

Sekembalinya Tunku dan rombongannya dari London, berita gembira itu telah disampaikan kepada orang ramai pada satu perhimpunan di Padang Merdeka, Bandar Hilir Melaka - bandar yang telah menyaksikan banyak penjajah datang dan pergi. Berita ini telah disambut dengan penuh kegembiraan oleh semua penduduk Tanah Melayu.


Sajak (Stanley)

Negeri ini, anak adalah tanah hijau penuh mahsul
terlalu pemurah dan saksama pada tiap warga
yang berjasa
yang rela memberikan keringat
serta setia untuk bumi tercintanya.
Usah kau persoalkan tentang derita milik siapa
di negeri kaya dan kesuraman sekejap
siapa pula menjadi dalang kalau tiba-tiba
terdengar laungan dari bukit penuh gelap
itu hanyalah lolongan sang pertapa
yang lemas ditikam bayang!
Negeri ini,
adalah tanah luas sesayup pandangan
yang telah melahirkan ribuan pahlawan.
Rela memilih terbuang dari berputih mata,
kerana baginya,
mati itu cuma sekali dan tidak harus sia-sia.
Mereka tidak rela
ini negeri tercinta jadi kuda tunggangan
atau dipekosa warga tidak bernama.
Meski darah dan tulang jadi gantian.
Kerana baginya:
negeri adalah tanah
adalah air,
adalah api,
adalah angin.
Adalah maruah,
adalah permai,
adalah berani,
adalah susila.
Adalah segala-galanya.
Dan hari ini,
kata keramat itu dilaungkan.
Tanpa mengirakulit atau warna,
tampuk atau asal,
percaya atau agama:
MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!
Di negeri ini anak,
mari kita hidup tanpa curiga atau rasa berbeza.
Siapa di sini adalah warganya,
kerana meski putih atau hitam,
darahnya tetap merah.
Darahnya tetap merah.
Usah dilebarkan jurang atau mencipta kelam.
Mari kita dirikan harapan dan teguhkan kesetiaan.

Menuai Mimpi (Faeizi)

Pada detik 12 malam 31 Ogos 1957, perjuangan menuntut kemerdekaan akhirnya membuahkan hasil, dan impian akhirnya menjadi kenyataan. Di Padang Kelab Selangor (sekarang Dataran Merdeka), bendera Union Jack diturunkan buat kali terakhir di bumi Tanah Melayu dan bendera Tanah Melayu dinaikkan dengan penuh rasa syukur dan bangga.Pada esok harinya, kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu telah diisytiharkan dengan rasminya oleh Perdana Menteri Tunku Abdul Rahman di Stadium Merdeka, Kuala Lumpur dengan disaksikan beribu-ribu warganegara, Raja-Raja Melayu, Duke of Gloucester (mewakili Ratu Elizabeth) serta wakil-wakil kerajaan British. Ini adalah satu detik yang sangat penting dalam sejarah tanahair - akhirnya penjajahan yang telah bertapak sejak tahun 1511 telah dapat dihapuskan. Suatu detik yang bermakna…….

Lagu : (semua)

Disini lahirnya sebuah cinta
Yang murni abadi sejati
Disini tersemai cita cita
Bercambah menjadi warisan
Andai ku terbuang tak diterima
Andai aku disingkirkan
Kemana harusku bawakan
Kemana harusku semaikan cinta ini
BetapaDibumi ini ku melangkah
Keutara selatan timur dan barat
Ku jejaki
AkuBukanlah seorang perwira
Gagah menjunjung senjata
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini
Ku ingin kotakan seribu janji
Sepanjang kedewasaan ini
Ku ingin sampaikan pesanan
Aku lah penyambung warisan
Nukilan : Mohd Faiz Mohamad Nawi @ Faizz

05 Mei 2008

Yahooo.....

Wah lega rasanya bila dah habis exam nie..... hari nie tanggal 5 Mei 2008 aku menamatkan paper yg terakhir pada 4.30 ptg dengan jayanya..... habes sudah semester 4... muncul di tahun k e 3 semester 5... julai nanti ahakzzz....

segala perasaan gundah, tertekan dan segala mcm kecelaruan habes terbang bebas..... target??? mestilah hmmmmmm.... biarlah rahsia hehe..... seperti kebiasaannye kot... gitu2 ajer....

yg pasti sekarang aku nak tumpukan kepada skrip Pengisahan Kenegaraan yg aku kena siapkan malam nie utk pertandingan sabtu nie.... apa mcm nie......

03 Mei 2008

PeRmAtA jIwA



ADA MACAM AKU TAK?

Ilham Bicara



Kedengaran tak kelihatan
Terasa manis namun tak terucap
Denyutan nadiku dan kalam kasihmu
Tiada henti penuh bermakna

Bergugur tak bertabur
Dalam menangis bersedih tidak
Bertutur kata teratur
Ilham bicara bagai pujangga

Hanya suara yang berkunjungan
Hanya kata-kata penawar duka
Kala tak bermaya bak seranting patah
Kau renjiskan penglipur lara

Renungi mata hati
Benar kuidamkan belaianmu
Dengari kata hati
Sesungguhnya kucinta padamu

Jauh mana pun diri berkelana
Dalam mana lautan kuselami
Tak akan dapat ku temui... kesuma jiwa
Yang jernihnya menerangi kekaburan cinta
Namun tak mampu kuyakinkan diri ini
Seadanya aku..... kau terima

01 Mei 2008

Kenangan Mendebarkan n Manis..... Moderator Forum KPK 2008


Aku nak bercerita dgn korang pasal satu kenangan yg mendebarkan tetapi manis yg aku tempuh akhir Mac lepas..... Aku nie bukan la kali pertama beraksi depan khalayak ramai... hendak di hitung dah beraoa byk aku tak terhitung lg.... Sama ada sajak ke, debat ke, pidato, pantun dan sebagainya sudah tak tau brape lg.... tp kali nie nak citer pasal forum.... masa tue utk konvensyen pendidikan kerjaya 2008.... tajuknye "empower yourself for the future"

Aku bukab pertama kali berforum di pentas.... masa sekolah dahulu dah byk kali tp kali ini jadi pertama kali di UPSI dan pertama kali dgn mereka yg profesional dan pertama kali aku menjadi moderator forum bukan panel.... Bersama pula panel dr universiti lain seorang dan 2 orang dr UPSI sendiri.... Panel dari UPM Prof. Madya Dr Rosnani dan dr UPSI pensyarah FSSK Ustaz Anhar dengan pensyarah kami sendiri utk Konvensyen Pendidikan Kerjaya iaitu En Mohd Noor Idris....

Punyer la berdebar nak giler rasanya hanya tuhan yg tahu walaupun riak wajah confident ahakzzz.... Mana tau kot2 tersilap ke hape ker, malu la depan masyarakat luar yg jd penonton apatah lg ngan Prof Dr dr UPM yg jd panel tue.... Gabra jer aku kat pentas tue.... tp aku perasan gak panel2 tue cam tau2 jer aku nie still baru teramat sgt2 jd moderator forum nie... pdg semacam jer.... hehe... walau apapun aku bersyukur krn mendapat sokongan drp kawan2 semua... bebudak bnk 06/07... lawak2 n humor yg aku buat pun menjadi hari tue tak seperti sll yg tak menjadi ahakzzz....

tp ade la yg buat aku silap sikit2... maklum la still nk belajar... yerla bila tgk masa lebih aku dah gabra... dah rasa down sikit.... tp kontrol sdgkan hati cam nak lari turun jer.... pastu tak sabar2 nak habis.... hmm terima kasih kat kwn2 aku yg cakap aku dpt handle ngan baik dan ok..... ramai yg bg pujian tp tak tau la sama ada nak ambik hati atau ape nyer hehe.... harap2 ikhlas la ekkk.... pasni aku maybe makin bersedia utk jd moderator lg... jgn lupa bg kat aku ekk... hehe, gila nic betul aku nie....



30 April 2008

Suara Hati masa wat tugasan Novel sem 4..... (Persis Mutiara)

Aku ingin melakar pada kanvas putih
Dengan lukisan indah perjalanan hidupku
Padanya ada warna-warna cerah
Menerangi suasana agar aku mampu bangkit
Dengan ceria dan akan aku sahutkan
Sejuta suara yang datang mengundang bicara
Tanpa gentar aku katakan
Aku sudah bersedia........

Aku ingin menulis pada bait-bait puisi
Agar dapat aku lagukan menjadi melodi
Paling syahdu dan mengusik jiwa
Menenangkan sanubari yang gundah
Dengan gembira aku bernyanyi
Semua bingkas melihat dan menari
Tanpa bimbang aku tegaskan
Aku telah pun berjaya........

Dan segalanya akan menjadi nyata
Tatkala mutiara itu tidak lagi berselindung
Di balik persis yang membayangi sinar
Aku dapat mengapai cahaya alam
Dari mentari ke bintang-bintang dan bulan
Terpancar di langit memantul ke jernih tasik
Sebenarnya itulah yang ku impikan
Ku ingin menyinar seperti yang aku ingini.........
(suara hati Faizz)

Sajak : Pencarian Seribu Erti (nukilan Faizz)

PENCARIAN SERIBU ERTI 1

selaut seluas angkasa dugaan melanda
hampir ketandusan daya menghadapi
kian menghampiri takkan menyerah diri
makin ditelan zaman lubuk usia
tak mungkin bersemadi dalam kehampaan
arah tujuan ini pasti terkalam
namun bukan disini dalam kepincangan
mencari di mana letaknya
seribu kata janji impian segunung mimpi

usang yang berlabuh di anjung usia
asing yang selubung segala impi
nyata masih tidak mampu mendaki
dengan paras daya kian tidak berganti
insaf yang masih tidak mengenali diri



pencarian ini bukan perjanjian takdir
hanya diri yang tidak mampu mengubah
bahkan tidak cuba untuk berubah
leka meletakkan lena hingga ke peraduan
alpa memperdaya hingga mengundang binasa


mungkin diri bukan pilihan dalam kehidupan
abadi dalam dilema keinsafan

antara sedar dan lalai menerpa
masih kekal berdiri di persimpangan
hakiki suatu pencarian sebenar


nukilan bertahun2 lepas... entah bila lupa ler...

Exam oh exam.....

hmm... lambat sungguh masa berlalu.... waaa aku smkn tak tertahan dgn exam nie....

esok aku ada paper pengantar etika... dlm masa 3 jam aku habiskan semua 10 bab....
main sekilas2 pandang saje... malas aku nak tumpu betul2...
aku berserah.... ingat syukur, kalau tak ingat redha... ahakzzz

garis2 kat ayat2 die pun main2 jer... mmg habiskan aku nye pen...
pastu main cacak2 kan pen pulak.... main jentik2 getah.... waaa boringnye nak membaca...
hai... apa nak jadi nie.....


sesekali tgk rumate lena jer tido.... aku pun nak tido gak tp takut.... kononnye tak habes study lg...
apa nak jd nie, angan2 nak berjaya tp malas....




tegak berdiri semuanya.... ahakzzz...

29 April 2008

Cerita Seseorang Padaku... tentang Mak nyer...

Mak.....Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari.....Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih...

Mak tau tak.....itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa......dan itu juga terakhir kali nya.Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni.....

mak macam dah sedia.....Seminggu sebelum tu.....mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu....tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih.....kakak pun rasa hairan.....mak tak penah buat gitu.....

pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak.....tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam ......kengkadang siaran indonesia ...mak terus tekun menganyam...Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2....pastu mak jemur karpet-karpet. ..pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..mak biarkan ruang tu kosong..rupanya kat situ jenazah mak diletakkan

paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak...ada kat dalam almari.....ada kat dalam dalam beg.....ada dalam ASB.....ada kat dalam Tabung Haji.. mak cakap tak berapa cukup lagi....ada kat dalam gulung tikar.....

masa tu mak perasan takk..??kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar...kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...mak cuma gelak jer...eeemmm..bahagiaa nya saat ituu..

Mak.....Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut.....bila malam tu kiter sampai dari KL.....mak dah dalam kesakitan.Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....mak tetap takmau pi hospital.... .dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.... .tapi kiter berkeras juga pujukk..nanti di hospital ada doktor...ada ubat untuk mak..kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..

Mak tetap tak bersetuju... ..mak memang degil..tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk....mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakitkami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital.... ..

Mak.....amponkan kami semua...kami nak mak sehat...kami sayang mak...kami tak mau mak sakit...kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....ampon kan kami yer mak....

Mak.....Malam itu abang bawa mak ke hospitaldan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak,kiter kata nak beli kereta....Mak asyik tanya ajer..cukup ker duitt..kiter jawab pula...kalau tak cukup, mak kan banyak duit...mak gelak ajerr.....

Lepas tu bila kereta kiter sampai....mak buat kenduri kesyukuran.. ....Dan kiter masih ingat lagi...bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor.....Punya la kiter takut...kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak.....Bila balik sahaja kampong....kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj.....

Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...mak tanya kenapa...?Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga.....

Mak....tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...mak, kiter menipu mak kan ...ampon kan kiter....Mak.....Jam 4.30 pa gi 19/08 /2006Bila tiba aja kat hospital....nurse tengah balut mak dengan kain putih.....mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...mesti mak nampak semua tu kann...kann. .kannn

Mak tau tak....Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar...Adik kat sebelah diam melayan perasann...Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...jalan di depan terasa makin kelam.....airmata dah tak mampu di tahan....Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..kosong. ...sekosong hati ini.....Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya.. .....terasa syahdu dan sayu...dinginnnn. ....

Mak.....Kiter masih ingat lagi...Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...Jam 11.00 pagi mak di mandi kan .....Anak2 mak yang pangku masa mak mandi....Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak.....Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....Mak perasan tak...?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu...jangan nangis ya.."Bila makcik tu kata gitu...lagi laaaa laju airmata ni..tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....

Mak.....Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....kiter nangis ni.....Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi....Takder orang yang bangun lagi.....kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...kiter rindu kat mak..!Takpa la....nanti bila kita selesai sembanyang subuh,kiter baca yassin untuk mak...mak tunggu ya..!Mak..Sebelum muka mak di tutup buat selamanya... .Semua anak2 mak mengelilingi mak...menatap wajah mak buat kali terakhir....Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...Mak rasa tak....masa tu kiter sentuh dahi mak....kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....Kiter tak mampu nak cium mak...kiter tak daya....kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...Airmata kiter tak boleh tahan....Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak...tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak....

Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah....Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...badan akak terasa panas...makk...anak mak yang seorang tu demam....

Mak tauu...cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan.. .Mak.....Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...Begitu terasa kehilangan mak...boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...Dan sampai satu tahap....masa tu malam jumaat selepas maghrib...Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. ....entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi....semakin kiter tenung terasa semakin sayu...tangisan tak dapat dibendung...

Mak tauu...kiter cuba bertahan...memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...Kiter rasa nak telefon mak...nak cakap dengan mak....anak mak yang ni dah tak betul kan ...?Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong...Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...Puas la kakak memujuk kiter...Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak.."Dan akhirnya akak juga nangis.....

Mak tau tak..di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...rasa nyilu sangat...menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni....Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma...hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....

Mak....cukup la sampai sini dulu....kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu....kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ....kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula....Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih...pastu kawan kiter bgtau...simpan je buat kenangan..Kiter cuma tau alamat ni aje...Takper yer mak...kiter kasi orang lain baca...Kiter stop dulu...sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...akhir kata untuk mak,I LOVE YOU SO MUCHdan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..sampai masuk unibesiti..sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...boleh rasa duduk kat negara orang... sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Sekian terima kasih,Yang Benar Anak mak yang dah tak degil

Aku dan aku dan aku... senyum ku






mana pun aku terjatuh... senyumku masih sama.... seperti dulu......


percayalah wahai teman2 ku, kwn2 lama ku, aku tak akan sesekali berubah walau pantai berombak....
kembali semua kepada ku.... agar dapat kita membina semula ikatan yg lama tiada terkesan
....entah ke mana kita menghanyutkan segala kenangan2 lama itu....
kembali ke pangkuan ku ini



28 April 2008

Salam Pembukaan....


haii..... entah la,
semua nak buat blog....
aku terpengaruh la nie, tp lama dah bukak nie tp tak pernah nak update...
skunk baru ada mood nak wat balik....
hai entah la.....

NoTa CiNtA uNtUk ChEkGu